Historie a původ marihuany - Kde vzniklo konopí?

Marihuana neboli konopí, má dlouhou a složitou historii, která sahá tisíce let zpět. Rostliny konopí se po většinu historie přirozeně vyskytovaly ve volné přírodě nebo v blízkosti lidských sídel a během staletí docházelo k větší oblibě této rostliny a stala se tak pěstovanou ze sbíraných semena marihuany.

Odkud pochází marihuana?

Marihuana, resp. semínka marihuany, které jsou získávány z rostliny konopí, mají svůj původ ve střední Asii, nejpravděpodobněji v oblasti dnešního Mongolska a jižní SibiřeArcheologické a historické důkazy naznačují, že rostlina konopí byla domestikována a využívána lidmi už před tisíci lety. Zpočátku se konopí pěstovalo a používalo pro různé účely v Asii, odkud se postupně rozšířilo do dalších částí světa, včetně Evropy, Afriky, a nakonec i Ameriky.

Marihuana, využívaná pro své léčebné a taky psychotropní účinky, se tedy zřejmě nejprve objevila ve starověkých asijských kulturách, které ji nejen kouřily, ale také používaly pro léčebné a náboženské účely.

Kdy byla objevena marihuana?

Konopí má velmi pestrou a zajímavou historii, první doložený případ jeho použití sahá až do doby 2 800 př.n.l., kdy bylo uvedeno v lékopisu císaře Shen Nunga, tento císař je považován za otce čínské medicíny. Konopí bylo po tisíciletí známé svým využitím při výrobě textilií, léčebnými účinky a schopností vyvolávat psychotropní efekt. 

Avšak existují četné důkazy, že konopí bylo pravděpodobně známé lidstvu ještě dříve, než bylo jeho použití zaznamenáno císařem Shen Nung. Například otisky provazů na starověké keramice z oblasti dnešní Číny a Tchaj-wanu a konopné tkaniny ze starověké Mezopotámie (dnešní Irák a okolí) pocházejí již z období 8 000 let před naším letopočtem. Tyto dávné nálezy naznačují, že konopí bylo rozšířeno jen jedno nebo dvě tisíciletí po vzniku zemědělství, což z něj činí nejen jednu z prvních plodin, kterou lidé pěstovali, ale také ukazuje na její pravděpodobný význam v raných formách mezikontinentálního obchodu.

Terapeutické přínosy konopí jsou zmiňovány v textech indických hinduistů, Asyřanů, Řeků a Římanů. Tyto texty uváděly, že rostlina marihuany léčila širokou škálu zdravotních problému jako například depresi, artritidu, záněty, bolesti, nedostatek apetitu a astma. 

Jak se konopí rozšířilo po světě?

Vzhledem k tomu, že rostlina konopí byla už v minulosti velmi užitečnou rostlinou, tak ji člověk začal šířit po celém světě. Tato rostlina se nejprve rozšířila po střední a východní Asii, a kolem roku 2000 před naším letopočtem ji kočovné skupiny přenesly na indický subkontinent, do východní Evropy a na Střední východ. Do roku 1450 n.l. se marihuana postupně rozšířila téměř do každého koutu světa

Jakmile lidé začali konopí pěstovat pro široké spektrum jeho využití, včetně psychoaktivních vlastností, vznikly různé odrůdy této rostliny. To vedlo k vytvoření dvou hlavních typů, které dnes známe jako Cannabis sativa a Cannabis indica. Další důležité dělení je podle typu kvetení feminizovaného konopí, a to na fotoperiodu a samonakvétací.

Zvýšení povědomí o konopí vedlo k nárůstu jeho oblíbenosti, jeho léčivé vlastnosti byly poprvé objeveny při léčbě bolestí uší, otoků a zánětů. Krátce poté začali v Číně vyrábět papír z konopí. Následně se konopí rozšířilo po celé Eurasii až do nejzazších částí dnešní Evropy, kde se využívalo k výrobě provazů a lan.

Konopí v Evropě

V současné době mnoho vědců studuje původ konopí v Evropě, je ale velmi obtížné s určitostí říct jakým způsobem se marihuana dostala na území dnešní Evropy, ale archeologické nálezy naznačují, že tuto rostlinu do Evropy přinesly nomádské kmeny (tzv. jámová kultura). 

Jámová kultura, známá také jako kultura Yamnaya, existovala v letech 3 300 - 2 600 př. n. l. Tato kultura zaujímala oblast mezi řekou Ural a Černým mořem, přičemž některé zdroje uvádějí, že její vliv sahal až k západním hranicím Karpat a možná i dál. Příslušníci jámové kultury byli převážně kočovní pastevci, avšak po příchodu na úrodnou půdu Evropy se někteří usadili poblíž řek a začali pěstovat rostliny konopí. Zdá se, že konopí bylo jednou z plodin, na kterou se spoléhali při výrobě textilních vláken

Díky své pevné struktuře a trvanlivosti se konopí běžně používalo k výrobě lodních plachet a námořních lan. Konopí bylo také oblíbeným materiálem pro výrobu oděvů. Zpracovávání konopí se stalo převážně hlavní činností žen. Starověcí hrnčíři využívali konopné látky k vyrovnání forem a konopná lana k vytváření ozdobných prvků na hrnčířské hlíně.

Konopí a Anglie

S postupem času se konopí rozšiřovalo na mnohá území nejen Evropy, ale i celého světa. Třeba z dnešního Německa se marihuana postupně dostala na území Anglie a odtud putovala dál. 

V roce 1533 anglický král Jindřich VII zavedl zákon, který nařizoval majitelům půdy osít konopím alespoň čtvrtinu akru na každých 60 akrů jejich půdy, neuposlechnutí tohoto nařízení hrozilo pokutou. Cílem zákona bylo zvýšit produkci vláken potřebných pro lana a námořní plachty rostoucího anglického loďstva. Třicet let později, v roce 1563, královna Alžběta I. zavedla podobné nařízení, aby podpořila rozšíření anglického loďstva. Za nedodržení tohoto nařízení hrozila pokuta ve výši 5 britských liber

Konopí a Francie

Velkými fanoušky konopí, konkrétně hašiše, se stali francouzští vojáci v době vlády Napoleona Bonaparte. Napoleon v roce 1798 provedl invazi na dnešní území Egypta. Jelikož Egypt byl islámský stát, nebylo možné sehnat alkohol. Bonapartovi vojáci místo pití alkoholu vyzkoušeli hašiš a ten se jim velmi zalíbil. Oblíbili si ho natolik, že jej s sebou přivezli zpět do Francie, kde se z hašiše stala velká senzace. 

V roce 1844 vybraná skupina intelektuálů, mezi které patřili třeba Victor Hugo, Honoré de Balzac, Alexandre Dumas, založila tzv. Klub hašišínů (Klub jedlíků hašiše) a pravidelně se scházeli na tzv. seancích.

Během dalších staletí se konopí šířilo do různých částí světa. Putovalo Afrikou a v průběhu 19. století se dostalo do Jižní Ameriky. Postupně bylo přepraveno na sever, a nakonec se objevilo až na území Severní Ameriky. 

Konopí v České republice

Nejstarším dochovaným důkazem o využívání konopí na území České republiky je kus textilie nalezený na Moravě poblíž města Mohelnice. Tento kus konopné textilie je odhadován na stáří přibližně 5 000 let.

V českých zemích jsou dochovány zmínky o zpracovávání konopí, které ukazují, že konopná semena se využívala k výrobě konopného oleje pro svícení a potravu, zatímco konopná vlákna sloužila k předení a výrobě ošacení. Konopí bylo také častým motivem ve starých českých lidových písních. Až do 19. století bylo konopí v České republice velmi rozšířenou a běžně využívanou rostlinou.

V průběhu 19. století začalo využití konopí převažovat ve smyslu léčebných a rekreačních účelů, zejména k vyvolání psychoaktivních stavů. Umělci té doby také konopí často zmiňovali a využívali.

Ve 20. století však přišla doba temna, kdy bylo konopí postupně zakazováno v mnoha zemích, začínaje Spojenými státy. V roce 1961 Organizace spojených národů (OSN) zařadila konopí na seznam nebezpečných a návykových látek, což další omezilo jeho užívání. Toto období restrikcí však pomalu končí.

Současnost konopí

V současnosti zažívá konopí návrat nikoliv jako rekreační droga, ale zejména jako léčivý prostředek. Produkty jako CBD oleje, konopné čaje a další, obsahující konopí, mohou pomoci se spánkem, zmírnit úzkost a být užitečné při různých zdravotních obtížích.

Změny v legislativě ve více zemích světa ukazují na rostoucí přijetí jeho pozitivních aspektů. Současný výzkum a technologické pokroky posouvají konopí dopředu, což otevírá cestu pro další možnosti využití této všestranné rostliny v budoucnosti. Existuje již mnoho odrůd legálního konopí. s vysokým obsahem léčebné látky CBD.

V dnešní době se konopí stává více oblíbeným. Je to i v důsledku větší osvěty a také tím, že čím dál více zemí tuto rostlinu legalizuje. Oblibu u mnoha lidí si tato rostlinka konopí získala zejména díky kanabinoidu CBD, což je v dnešní době hojně využívaný kanabinoid, který má opravdu mnoho pozitivních účinků jak na tělo, tak i mysl. 

Závěr 

Z historie a původu konopí je patrné, že tento univerzální a multifunkční druh má hluboké kořeny sahající až do dávné minulosti. Od pradávných civilizací až po moderní dobu hrálo konopí klíčovou roli v lidské kultuře, lékařství a v průmyslu. Jeho účinnost a všestrannost vedly k širokému využití a velké oblibě, ale také k mnoha kontroverzím a zákazům. Dnešní výzkumy a častější legalizace ukazují na možné způsoby dalšího využití konopí.


*Upozornění: Informace zveřejněné na této webové stránce o kanabinoidech nesouvisejí s našimi produkty a nebyly vyhodnoceny ani potvrzeny oficiálními orgány. Přes veškerou péči nelze převzít žádnou záruku a ručení za správnost a úplnost! Článek umístěný na našem webu slouží pouze ke vzdělávacím a informativním účelům.