Barvy Kratomu - Jaké jsou rozdíly, účinky a síla Kratomu?

Kratom je v poslední době velmi diskutovaným tématem, a to nejen mezi mladými lidmi nebo na internetu. Díky rostoucí popularitě je často obtížné najít spolehlivé informace, což lidem ztěžuje vytvoření uceleného názoru na tuto rostlinu. V následujícím článku vám nabídneme základní přehled o Kratomu a jeho vlastnostech.

4 hlavní barvy kratomu

Co je Kratom?

Kratom je tropický strom pocházející z jihovýchodní Asie. Kratomové stromy mohou dorůstat až do výšky tří metrů a jsou rozšířené zejména v tropických oblastech. Listy Kratomu obsahují dvě hlavní psychoaktivní látkymitragynin a 7-hydroxymitragynin. Tyto látky se získávají z rozdrcených listů, které lze kouřit, mísit s vodou nebo džusem, vařit jako čaj či zpracovat do želatinových kapslí. Zmíněné látky mají stimulační a sedativní účinky, v závislosti na dávce. Zároveň je Kratom skvělý přírodní stimulant

Kratom účinky

Účinky Kratomu jsou velmi rozmanité. Liší podle barvy, odrůdy, a dokonce i způsobu pěstování. Je proto velmi důležité vymezit si na co konkrétně Kratom použít. Tak tedy - Co dělá Kratom? 

  • Pozitivní účinky Kratomu: V nižších dávkách působí stimulačně – zvyšuje energii, soustředění a zlepšuje náladu. Ve vyšších dávkách má sedativní účinky – podporuje uvolnění, tlumí bolest a může navodit pocity euforie. Uvádí se taky zlepšení nálady, snížení úzkosti a pomoc při zvládání stresu.

Mimo zmíněné pozitivní účinky, existují samozřejmě i ty méně vítané - tedy negativní. 

  • Negativní účinky Kratomu: Mohou se objevit zejména při pravidelném nebo nadměrném užívání. Mezi nejčastější vedlejší účinky Kratomu patří: nevolnost a zvracení, zácpa, úbytek hmotnosti, závratě a bolesti hlavy, úzkost, podrážděnost nebo nervozita, nespavost a závislost.

Je velmi důležité, pokud někdo užívá Kratom např. při lékařském doporučení, užívat ho s mírou a sledovat, jak na něj tělo reaguje.

zelený prášek kratomu

Jaké jsou druhy Kratomu?

Kratom lze rozdělit podle různých kritérií, například podle barvy, původu nebo odrůdy Kratomu. Při zaměření se na barvu zjišťujeme, jaké účinky jednotlivé barvy mohou přinášet. Každá barva má své unikátní vlastnosti, proto je důležité vybírat podle toho, co se od něj očekává. Kratom může mít zklidňující účinky, navozovat pocity euforie, dodávat energii nebo zlepšovat náladu.

Bez ohledu na vzhled konečného produktu se všechny listy Kratomu sklízejí ze stejných stromů. Na rozdíl od rostliny konopí a jejich semen marihuany, kmeny Kratomu nenaznačují různé biologické vlastnosti. To znamená, že všechny varianty pocházejí z jednoho druhu stromu, ačkoli se jejich účinky mohou lišit v závislosti na době sklizně a podmínkách pěstování. 

Barva Kratomu se určuje především podle zralosti listů a specifických alkaloidů v nich obsažených, rozlišují se tedy ne podle barvy listů, ale podle barvy žilek, které dané listy obsahují. Bílá žilnatina Kratomu se sklízí jako první, zelená žilnatina Kratomu se sklízí, jakmile listy dosáhnou zralosti, a listy s červenou žilkou se nechávají plně dozrát před sklizní – podobně jako červené papriky. Doba sklizně hraje klíčovou roli v tom, jaké alkaloidy jsou v Kratomu přítomny, což ovlivňuje jeho účinky a využití.

Mezi nejznámější barvy Kratomu patří: 

  • zelený kratom
  • bílý kratom
  • červený kratom
  • žlutý kratom

Mezi méně známé barvy Kratomu patří:

  • hnědý kratom
  • černý kratom

Jaká barva Kratomu je nejsilnější? Tuto otázku si kladou nejen nováčci ve světě Kratomu, ale i zkušenější uživatelé. Jelikož je každým uživatelem užíván z různých důvodů je opravdu velmi komplikované určit, která barva je ta nejsilnější. Lze ale říct, že za nejvíce stimulační barvu Kratomu se považuje Bílý Kratom a tedy dalo by se říct, že i tu nejsilnější. Avšak je to velmi individuální záležitost a je opravdu obtížné toto s určitostí říci.

⭐ Při síle Kratomu je velmi důležitá nejen barva, ale i druh. Na našem e-shopu najdete jen prémiový Kratom, a to ve čtyřech základních barvách - zelený, bílý, červený a žlutý. Je dovážený až z Indonésie. Opravdu čistý a kvalitní Kratom, který vás zaručeně nezklame, nejedná se o žádné šméčko!

🟢 Zelený Kratom

Zelený Kratom se sklízí z rostliny, která dá se říct stále dozrává. V podstatě se sklízí mezi obdobím, kdy se listy vyvinuly z raných fází a obdobím kdy listy nestihly dosáhnout plné zralosti. Je tedy kompromisem mezi bílým a červeným Kratomem, a lze říci, že představuje zlatou střední cestu. Je doporučován zejména nezkušeným uživatelům, kteří teprve objevují výhody Kratomu.

Co dělá zelený Kratom? Tento typ je známý zejména svými uklidňujícími účinky, které pomáhají snižovat stres, taky umí dlouhodobě udržovat pozornost, vykonávat náročnou fyzickou práci nebo zlepšit náladu. Jeho účinky přinášejí povzbudivý pocit a vysokou úroveň koncentrace. Při vyšších dávkách může také vyvolat výrazný pocit euforie. Zelený kratom je také vyvážený, ale spíše se kloní k jemné stimulaci, zlepšení soustředění a nálady. Poskytuje střední relaxaci a úlevu od bolesti.

Zelený Kratom účinky

  • uklidňuje 
  • snižuje stres 
  • podporuje koncentraci

Účinky zeleného Kratomu se samozřejmě mohou lišit v závislosti na množství užité látky a odrůdy Kratomu. 

⚪ Bílý Kratom 

Bílý Kratom se sklízí z nejmladších listů, které mají světlou zelenou barvu. Díky tomu, že se sbírají v této rané fázi, vykazuje velmi silné energetizující účinky.

Je známý jako nejsilnější ze všech odrůd a barev Kratomu, což mu přináší velkou popularitu zejména mezi sportovci a lidmi, kteří se potřebují soustředit na dlouhé a náročné úkoly. Jeho stimulační účinky pomáhají zvýšit výkonnost a pozornost v různých situacích.

Na co je bílý Kratom? Je obecně známý tím, že poskytuje silnou stimulaci, energii a zlepšuje soustředění. Náladu a euforii může také podporovat, ale relaxace a analgetické účinky jsou minimální.

Bílý Kratom účinky

  • energetizující účinky 
  • podpora bdělosti 
  • zlepšení nálady a motivace
  • podpora soustředění

Stejně tak jako u zeleného Kratomu, tak i zde jsou účinky odlišné na základě množství dávky a odrůdy bílého Kratomu. 

🔴 Červený Kratom

Červený Kratom pochází z nejpozdnějšího sběru listů. Jedná se o poměrně specifický druh s unikátním profilem alkaloidů. Jeho načervenalá barva vzniká díky delší fermentaci, způsobu zpracování a červeným žilkám na spodní straně listů, které jsou znakem zralosti. Listy s červeným žilkováním jsou plně dospělé.

Proces zpracování je ze všech druhů nejkomplexnější. Listy se nejprve suší tři dny v temné místnosti a následně se dlouhodobě fermentují ve speciálních nádobách. Mnoho lidí si může myslet, že díky nejvyšší zralosti listů je červený ten nejkvalitnější. Zdání ovšem občas klame - nejlepší Kratom neexistuje, respektive, každý preferuje jiný druh. 

Na co je červený Kratom? Červený kratom je typicky využíván pro silné relaxační a analgetické účinky. Je méně stimulující a hodí se spíše pro uklidnění a tlumení bolesti.

Červený Kratom účinky

  • relaxační až analgetické účinky 
  • zmírňuje bolest a úzkost 
  • napomáhá se spánkem 

 Zde opět platí pravidlo, že účinky se mohou lišit vzhledem k množství užité látky a odrůdě Kratomu. 

🟡 Žlutý Kratom

Žlutý Kratom, také známý jako Gold Kratom nebo Zlatý Kratom, nepatří mezi základní barvy a na trh se dostal později, především pro rozšíření nabídky. Získává se z mladých listů, které mu poskytují jedinečný obsah alkaloidů. Díky vyváženému profilu alkaloidů si tento druh získává stále větší popularitu a je vhodný jak pro začátečníky, tak pro zkušené uživatele. Jeho univerzální vlastnosti ho činí oblíbeným mezi širokým spektrem zahraničních uživatelů.

Výroba a sběr žlutého Kratomu je náročný proces, což vede k tomu, že někteří výrobci ho získávají smícháním bílého a zeleného. Správně se však gold Kratom získává z velmi mladých listů, přičemž jeho žlutá barva vzniká krátkou fermentací. Po sklizni se Kratom nejdříve suší v interiéru, poté se vystaví přímému slunečnímu záření a následně fermentuje. Tento postup zajišťuje optimální podmínky pro výrobu prémiového prášku, který je výsledným produktem.

Co dělá žlutý Kratom? Je považován za vyvážený mezi stimulací a relaxací, často přináší mírné povzbuzení a zlepšení nálady. Zároveň však dokáže přinést i lehké uvolnění.

Žlutý Kratom účinky

  • mírná stimulace 
  • motivující
  • uklidňuje mysl 
  • podpora energie 

Žlutý Kratom se velmi často považuje za vyvážený střed mezi zeleným a červeným. Stejně tak jako u předchozích barev, i zde platí, že účinky se liší na základě odrůdy a množství požité látky. 

🟤 Hnědý Kratom

Hnědý Kratom není tradičním druhem, ale vzniká specifickým zpracováním listů podobně jako žlutý Kratom. Tento druh se vyrábí fermentací nebo kombinací jiných druhů Kratomu. Objevuje na trhu především pro rozšíření nabídky a jeho účinky bývají zpravidla slabší než účinky jiných druhů a bývají často popisovány jako vyvážené, kombinující stimulační a relaxační

⚫ Černý Kratom

Black Kratom se vyznačuje charakteristickou tmavou barvou a chutí připomínající kávu. I když je méně intenzivní než jiné druhy Kratomu, stále nabízí řadu výhod: mírné povzbuzení, podpora relaxace, jemná podpora vitality. Je ideální volbou pro ty, kteří hledají jemnější alternativu k běžným druhům, nebo pro milovníky kávy, kteří chtějí vyzkoušet nové chutě.

Jak správně užívat Kratom?

Při užívání Kratomu je důležité být zodpovědný. Nezapomínejte, že se jedná o psychoaktivní a návykovou látku, jejíž vedlejší a dlouhodobé účinky ještě nejsou plně prozkoumány. Nicméně užívání v České republice není povoleno jako v jiných státech, tady lze zakoupit pouze jako sběratelský předmět a určitě není určen k užívání!

Avšak v zemích, kde je povolen, se udává, že jedním z nejjednodušších způsobů jak Kratom užívat, je prášek rozmíchat ve vodě. Hlavním problémem je jeho výrazně hořká chuť, která nemusí každému vyhovovat. V takovém případě nastává otázka - Jak zlepšit chuť Kratomu?

Řešením je nahradit vodu ochuceným nápojem. Někteří dávají přednost kakau, jiní mixují Kratom s různými limonádami. Naopak je fajn vyhnout se silně kyselým nebo hořkým nápojům, jako je černý čaj, které mohou vyvolat nevolnost. Mnoho volně dostupných rozpustných nápojů také dokáže chuť Kratomu dobře zakrýt. Bez ohledu na to, jaká odrůda nebo tekutina se zvolí, je potřeba prášek důkladně rozmíchat. Jinak se mohou vytvořit suché hrudky, které dráždí sliznici. 

Existuje několik zpracování Kratomu, mezi ty nejoblíbenější patří:

kratom čaj

Kolik Kratomu denně?

Zmíněné informace o dávkování Kratomu pochází z běžně dostupných zdrojů tam, kde je užívání legální. V ČR Kratom neužívejte, je zařazen mezi nelegální látky.

Kratom dávkování je velice individuální a závisí to na mnoha faktorech. Jako je tolerance a citlivost uživatele, rychlost metabolismu, hmotnost těla, důvod užívání, druh Kratomu a mnoho dalších. Menší dávky mají zpravidla tendence vytvářet spíše mírné a povzbuzující účinky, které mohou být podobné k účinkům kávy. Naopak vyšší dávky mohou vytvářet bolest tišící až sedativní účinky. Riziko zde vzniká při příliš velkých dávkách, které mohou způsobovat nežádoucí až dokonce toxické účinky. 

Zjednodušeně lze říci, že dávky pohybující se pod 4g jsou nižší a dávky nad 4g jsou zpravidla považovány za vyšší. Je ovšem důležité mít na paměti, že maximální hranice dávky za den by neměla překročit 10g. Předpokládá se, že nežádoucí účinky Kratomu se začínají objevovat při dávkách vyšších než 8 gramů. Nejvíce výhod a nejmenšího počtu vedlejších účinků lze dosáhnout při dávkování v rozmezí 2–5 gramů.

Existuje ovšem určitá poučka, podle které je také možné se během dávkování řídit, a ta zní následovně: Pokud se očekávají stimulující účinky, odpovídá tomu dávka přibližně 0,06 gramu na každý kilogram tělesné hmotnosti. Naopak pokud se očekává sedativum, je třeba dávku zvýšit až na přibližně 0,1 gramu na kilogram váhy.

Jak dlouho trvá účinek Kratomu? Po užití Kratomu obvykle nastupují účinky do 10 minut a mohou trvat od 1 do 2 hodin. Pokud se účinky Kratomu nedostaví do 30 minut, může to znamenat vyšší toleranci na látku a je na místě zvýšit dávku.

Přehled intenzity účinků jednotlivých barev Kratomu

(1 - nejslabší efekt, 5 - nejsilnější efekt)

BARVA KRATOMU ENERGIE
+ POVZBUZENÍ
NÁLADA
+ EUFORIE
SOUSTŘEDĚNÍ  RELAX
+ UKLIDNĚNÍ
ANALGETICKÝ ÚČINEK
ZELENÝ 4 5 4 3 4
BÍLÝ 5 4 5 1 2
ČERVENÝ 1 2 2 5 5
ŽLUTÝ 3 3 4 3 3

 

Jak si vypěstovat Kratom? 

Kratom rostlina pochází z tropických oblastí a proto potřebuje tropické podmínky pro její růst. Je velmi obtížné ji pěstovat kdekoliv jinde, ale i to je možné. Co se tedy týče pěstování v chladnějším klimatu, tak je nutno semínka sadit do skleníků nebo uzavřených prostorů, kde se tropické podnebí dá nafingovat. Nevýhodou je zde to, že rostlina je omezena podle výšky dané místnosti. Samotné pěstování může být zahájeno buď ze semen, řízků nebo výhonků. Kratom semínka jsou velmi obtížná na naklíčení, proto se mnohdy stává, že ze semena nevyraší žádný list. Z tohoto důvodu je více upřednostňováno pěstování z řízků

Je ale důležité mít na paměti, že Kratom je tropický strom, a proto je klíčové zajistit mu podmínky, které co nejvíce připomínají jeho přirozené prostředí. Kromě tepla je zásadní také dostatek světla nebo slunečního záření. Jakmile rostlina dosáhne určité výšky, bude potřebovat větší prostor, aby mohla nadále růst a vyvíjet se bez omezení.

Nejdůležitějším aspektem celého sazení a klíčení je samotná sklizeň. Kratom se obvykle sklízí na přelomu pozdního léta a časného podzimu. V prvním roce pěstování strom pravděpodobně nepřinese žádnou sklizeň, protože růst Kratomu je dlouhodobý proces, který vyžaduje trpělivost, ale časem přinese své ovoce. 

V ČR z legálního hlediska Kratom nepěstujte!

rostlina kratomu

Je Kratom legální?

Právní status Kratomu v České republice je složitou a neustále se měnící otázkou, která si žádá pečlivý přehled aktuální legislativy a možných budoucích změn.

V současnosti je Kratom v České republice regulován. To znamená, že obchodování s Kratomem, jeho nákup a držení pro sběratelské účely, avšak nikoliv pro užívání. Prodej mladistvým do 18 let je ovšem zakázán.

Legislativa týkající se Kratomu se značně liší v různých zemích. Před cestou do zahraničí se doporučuje ověřit platné právní předpisy týkající se Kratomu v dané zemi. Co se týče Slovenska je Kratom zakázaný a zařazen na seznam omamných a psychotropních látek. Jeho držení, výroba a distribuce na Slovensku jsou nelegální.

Shrnutí

Závěrem lze říci, že barvy Kratomu přinášejí rozdílné účinky a sílu. Zelený Kratom je ideální pro ty, kdo hledají rovnováhu mezi energií a uvolněním, zatímco bílý Kratom nabízí povzbuzení a zvýšenou koncentraci. Červený Kratom je nejvhodnější pro relaxaci a tlumení bolesti. Každý typ má své specifické vlastnosti, a proto je dobré se předem informovat. Vždy je však důležité přistupovat k tomu zodpovědně a s mírou.


*Upozornění: Informace zveřejněné na tomto e-shopu o Kratomu nesouvisí s našimi produkty a nebyly schváleny nebo ověřeny oficiálními orgány. Podle legislativy v ČR není Kratom schválen jako potravina nebo doplněk stravy. Jedná se pouze o sběratelský předmět, který není určen ke konzumaci. Uvedené informace mají za cíl zvýšit povědomí o potenciálních výhodách používání Kratomu, popsaných v tomto článku. Nedoporučujeme vnitřní užívání a neneseme odpovědnost za nesprávné použití.