10-OH-HHC: Nový kanabinoid podobný HHC

Svět kanabinoidů neustále roste, vyvíjí se a přináší nové deriváty, které se neustále posouvají kupředu. Jednou z nejnovějších inovací je 10-OH-HHC, celkem nedávný derivát známého HHC. Tato sloučenina představuje další krok ve vývoji syntetických kanabinoidů a přináší slibné možnosti. V následujícím článku vám představíme tuto novinku, její účinky, sílu, legálnost anebo třeba i rozdíly mezi známým HHC a jeho úspěšnou modernizací 10-OH-HHC.

hydroxyderivát hexahydrokanabinolu

Co je 10 OH HHC?

10-oh-hhc je tedy nový syntetický kanabinoid, který se strukturálně a i funkčně liší od HHC a THC. Mezi jeho největší výhody patří, že se přirozeně objevuje v syntéze jater, je tedy velmi pravděpodobné, že jeho účinky budou příznivé pro organizmus. Má opravdu jedinečné vlastnosti, které mohou uživatelům nabídnout velké množství účinků.

Kapalina se podobá vzhledem na med, jelikož je lehce nažloutlá a sirupovitá. Nejčastěji se v podobě infuze nanáší na CBD květy, ze kterých vzniknout 10-OH-HHC květy a z těch se vytváří 10-OH-HHC jointy, dále jsou rozšířené i vaporizéry, cartridge a další.

Vznik 10-OH-HHC

10-OH-HHC vzniká jako jeden z možných produktů oxidace HHC působením jaterních enzymů cytochromu P450. Díky působení tohoto enzymu se přidá hydroxylová skupina (-OH) na desátou pozici HHC, čímž se přeměňuje chemická struktura na 10-OH-HHC.

Objev 10-OH-HHC, také známého jako 10 hydroxy Hexahydrocannabinol je poměrně nedávný, konkrétně se datuje do roku 1980. Vědci látku postupně zkoumali a prokázali, že sloučenina vyvolává psychoaktivní účinky již v dávce 0,5 mg/kg. Přestože, byl 10 OH HHC objeven již v 80. letech 20. století, plně se mu vědci v laboratořích začali věnovat až v roce 2015.

Jak je silné 10 OH HHC?

Podle dostupných studií má tato sloučenina silný vliv na receptory CB1 a CB2, což vede k psychoaktivní aktivitě velmi podobné HHC, ale tedy s kratší dobou trvání. Dále má velmi podobné účinky jako THC a HHC a to například zvýšenou chuť k jídlu, hlubokou relaxaci a nebo třeba i zlepšení nálady.

Srovnání 10-OH-HHC, HHC a THC

Důležité je porozumět, že chemické rozdíly mezi přírodním THC a syntetickými kanabinoidy, jako je HHC a 10-OH-HHC, jsou klíčové zejména v jejich odlišných účincích.

THC se váže silně na receptory CB1 a CB2, což vysvětluje jeho charakteristické psychoaktivní účinky. THC je známé zejména pro velmi hluboké relaxační a euforické účinky, ale u mnoha uživatelů vede k nežádoucím účinkům jako jsou úzkostlivé stavy nebo paranoia.  

Na druhou stranu HHC, syntetická varianta THC (nebo chemická modifikace CBD), má změněnou strukturu, která snižuje její psychoaktivitu. Nabízí mírnější psychoaktivní účinky, které mnoho uživatelů může považuje za přínosné. 10-OH však vzniká v laboratořích, nejedná se o čistou formu ani o formu semena marihuany.

Přičemž 10-oh-hhc ve srovnání s jinými kanabinoidy má jasnou výhodu jelikož se přirozeně objevuje v syntéze jater, má kratší dobu působení, což přispívá k příznivějšímu a bezpečnějšímu užívání. Díky této jedinečnou chemickou struktuře může minimalizovat negativní vedlejší účinky a má mnoho terapeutických přínosů. Zároveň nabízí opravdu velkou škálu účinků, jelikož dokáže skloubit jak účinky THC, tak účinky HHC.

10-oh-hhc

Jaké jsou účinky 10 OH HHC?

O sloučenině 10 OH HHC je toho známo zatím málo, ale už dnes můžeme říct, že její účinky se dají srovnávat s účinky HHC a THC. Účinky samozřejmě závisí na odolnosti jedince a způsobu podání.

Způsoby, kterými je možné kanabinoid podávat je opravdu mnoho mezi ty nejznámější ale patří květyjointy (brka) nebo třeba velmi oblíbené vaporizéry, cartridge, každý způsob konzumace má samozřejmě významný vliv na síle účinků.

Mezi nejznámější účinky 10-OH-HHC patří:

  • Zlepšená nálada: jedním z prvních účinků, který uživatelé zaznamenali je lepší nálada, která zároveň přináší i pocit euforie a klidu.
  • Hluboká relaxace: 10-OH-HHC navozuje hluboký pocit relaxace, na rozdíl od jiných kanabinoidů.
  • Zvýšená kreativita: je prokázáno, že tento kanbinoid zvyšuje kreativitu a zároveň velmi dobře usnadňuje činnosti vyžadující představivost nebo brainstorming.
  • Fyzická úleva: inhalační forma nabízí rychlou úlevu od bolesti, což je ideální pro ty, kteří vyhledávají formy rychlého uvolnění svalů a fyzické bolesti.
  • Zvýšená chuť k jídlu: v tomto případě se 10 OH HHC příliš neliší od jiných kanabinoidů a tedy poskytuje zvýšený nárůst chuti k jídlu.
  • Lepší spánek: mnoho uživatelů zaznamenalo snadné usínání a velmi kvalitní spánek.

Ačkoliv se účinky mohu jevit nanejvýš lákavé je velmi důležité ke konzumaci této látky přistupovat opatrně, a to hlavně v případech, kdy nemáte s kanabinoidy mnoho zkušeností. Doporučuje se vždy začínat s malým množstvím a postupně dávku navyšovat. Po použití se doporučuje vyhýbat řízení nebo obsluze těžkých strojů.

Jaké jsou možné vedlejší účinky 10-OH-HHC?

Syntetické kanabinoidy mohou způsobovat nepředvídatelné účinky, zvláště pokud jsou užívány nadměrně nebo nevhodně.

Předběžné studie naznačují, že 10-OH-HHC by mohl mít méně vedlejších účinků než THC, ale je třeba provést další výzkumy, aby se u 10-OH-HHC mohly plně pochopit jeho účinky, a to i ty nežádoucí. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat sucho v ústech, zvýšenou chuť k jídlu, červené oči. Pro posouzení individuální tolerance se doporučuje začít s nízkou dávkou.

Těm, kteří zvažují jeho užití, zejména pro léčebné účely, se doporučuje konzultovat s odborníky.

Legálnost 10-OH-HHC

V současnosti je 10-oh-hhc na území ČR legální kanabinoid. Zákonnost 10-OH-HHC se může lišit podle země a často podléhá rychle se měnícím předpisům o kanabinoidech.   

Závěrem o 10-OH-HHC

Stručně řečeno 10-OH-HHC se výrazně odlišuje v rámci kanabinoidů díky svému unikátnímu složení, slibným účinkům a představuje zajímavou perspektivu ve světě konopí. Je pravděpodobné, že 10-OH-HHC je jen jedním z mnoha syntetických kanabinoidů, které nahradí známé, dnes již nelegální kanabinoidy jako třeba HHC, HHCP, THCPO. S růstem zájmu o kanabinoidy je důležité zachovávat vyvážený přístup, který klade důraz na bezpečnost a efektivitu nových léčebných možností.


*Upozornění: Informace zveřejněné na této webové stránce o kanabinoidech nesouvisejí s našimi produkty a nebyly vyhodnoceny ani potvrzeny oficiálními orgány. Přes veškerou péči nelze převzít žádnou záruku a ručení za správnost a úplnost! Článek umístěný na našem webu slouží pouze ke vzdělávacím a informativním účelům.